Jeg tænker på at sælge mine grammofonplader

Er de noget værd?
Hvordan sælger jeg dem?Hvis du kan lide at høre musik og kan lide god lyd, så er rådet: 
Behold dine grammofonplader og ønsk dig en ny pladespiller, hvis den gamle ikke dur mere. 

Pladespillere kan købes i mange butikker nu om dage. De findes i forskellige kvaliteter og forskellige farver.

Men hvis du er fast besluttet på at skille dig af med pladesamlingen, så er der forskellige måder, du kan gøre det på 

Jeg vil ikke bruge tid på at sælge

Ønsker du ikke bruge tid på at sælge dine LP'er, singleplader og hvad du ellers har, og er pladerne velholdte, kan du f.eks. forære pladerne væk og glæde en du kender, og som du ved holder af musik og stadig elsker at lægge en plade på grammofonen og nyde den analoge lyd, der kommer fra LP-pladerne, EP'erne og singlerne. 


 

Velholdte plader er et stort plus

Har du ikke været den store samler, og ved du på forhånd at dine plader blev udgivet i kæmpe oplag og overhovedet ikke er sjældne, så vil de normalt ikke være så interessante for de inkarnerede musiksamlerne. 

Til gengæld vil de kunne vække interesse hos andre, hvis prisen holdes forholdsvis lav.

Det er ikke unormalt, at meget almindelige udgivelser, der udkom i meget store oplag, kan fås for priser, der ligger helt nede mellem 40 kr. og 75 kr. pr. stk. Og så er der vel at mærke tale om meget velholdte eksemplarer.

Og har du rigtig mange flotte eksemplarer, kan de jo samlet set godt indbringe et pænt beløb til dig, hvis du selv vil stå for salget og sælge pladerne enkeltvis eller i mindre portioner.

 

 

Salg til opkøbere

Vil du bare hurtist muligt af med pladerne og er parat til at få mindre for pladerne, end hvis du selv stod for salget, kan du sætte pladerne til salg samlet og sælge til de mange opkøbere, der holder et vågent øje, når der kommer pladesamlinger til salg.


 

 

Pladeomslag med skæg og hjerter og festplader med ridser

Meget almindelige udgivelser i en meget ringe stand har normalt en meget ringe interesse på musikmarkedet.

Hvorfor købe et skod eksemplar, når man ofte for helt ned til mellem 40 og 75 kr. kan få et flot eksemplar af en pladeudgivelse, der ikke er sjælden.

Er der tale om en lidt mere efterspurgt plade, vil prisen være højere, men stadig vil prisen være på et niveau, der gør at de fleste vil styre uden om de grimme eksemplarer på markedet.

Derfor: Hvis dine plader er meget lette at få på markedet, og du kan se, at dine plader er meget ridsede eller slidte, og at der måske også er tegnet på pladeomslagene, så skal du regne med, at værdien af din samling ikke er så stor. 

Nogle hygger sig jo med at tegne på omslagene. The Beatles kan få skæg. Mick Jagger kan få makeup på, og Michael Jackson og andre idoler har måske fået tegnet hjerter på deres pladeomslag (covers). 
Det kan se sjovt ud, men det trækker godt ned i samlerværdien (læs: Prisen). 

En "afslappet behandling", hvor pladerne måske også har hilst på en dårlig nål og har modtaget meget støv, røg og skidt og eventuelt har ligget lidt på gulvet mellem hinanden under nogle fester, kan betyde, at pladens stand er dalet - og med den også markedsprisen.

Er pladerne til sidst blevet sendt ned i en fugtig kælder i en lang periode, kan det også være med til at forringe deres samlerværdi.
Fugtskader og lugten af kælder virker ikke appellerende. 

 

 

Pæne og sjældne plader

Hvis du i din samling har plader, der både er pæne og velholdte samt sjældne og efterspurgte, så bliver det ekstra interessant at sælge (og købe).

Du får mest ud af at sælge dine sjældne og mest efterspurgte plader (CD'er osv.) enkeltvis. 

Kender du markedsprisen, kan du f.eks. sælge dem til fastpris eller på auktion, hvor du sætter en mindstepris, så du ikke risikerer at sælge for billigt.

Salg på en almindelig auktion kan være risikabel,og du kan risikere at få for lidt for din vare, hvis ikke du sætter en mindstepris.
Problemet med en mindstepris er dog, at nogle købere måske vælger at holde sig væk, når muligheden for at købe noget til under markedsprisen er frataget dem.

En anden mulighed er at føle dig frem på markedet og sælge på Music Collector's Special auction, hvor interesserede kan give et bud, og hvor du som sælger ikke er forpligtet til at sælge, før du synes, at der er kommet et tilfredsstillende bud. 

Den metode giver dig samtidig mulighed for løbende at tjekke, hvad den tilsvarende vare er solgt til andre steder. 

 


Hvilke udgivelser er meget værd? 

Der er intet hurtigt svar. 
Men du kan f.eks. prøve at søge efter dine pladetitler på nettet og se, hvilke priser de sælges til?

En anden mulighed er at benytte forskellige prisvejledninger (price guides). De findes online, og de findes i bogform.

På Music Collector's side med Spørgsmål og svar kan du finde oplysninger om, hvad du skal kigge på, når du skal prissætte dine plader, cd'er og andre musikvarer.
Du kan desuden finde oplysninge om prisvejledninger

Er du sælger på Music Collector har du automatisk adgang til en prisvejledning med mange tusind priseksempler.

 

 

 

Generelle råd når prisen skal sættes

Det er generelt godt for prisen at: 

  • Varen er pæn og velholdt

  • Varen (pladen) er en førsteudgivelse (1. tryk/ 1st pressing) eller måske en særlig udgivelse. F.eks. en promotionplade

  • Varen er komplet. I forbindelse med en plade vil det f.eks. sige, at intet mangler. Inderposen (inner sleeve) er den originale, plakaten er med, hvis der oprindeligt var en med osv. 


Når det er på plads, er det også værd at se efter om, pladen er sjælden og samtidig efterspurgt. 
Dette er særdeles vigtigt for prisen. 

Før du jubler over at have en sjælden plade kig da bl.a. rigtig godt efter følgende: 

  • Udgivelsesland

  • Udgivelsesår

  • Udseende på cover, label (etikken der sidder på vinylpladen) mv.

  • Plademærke og nummer

  • Matrixnummer: De oplysninger der er ridset ind i vinylen på det stykke, der er mellem rillens ophør og label. 
    Denne oplysning er ofte kun vigtig at tjekke, hvis pladen er udgivet i flere/mange oplag, og at man har brug for at sikre sig, hvilket tryk der er tale om. 


 

 

Eksempler på grammofonplader i den dyre ende

Hvad kan være meget værd: 
Det kan f.eks. et særligt sjældent UK-eksemplar af det hvide dobbeltalbum med The Beatles. 
F.eks. et med et meget lavt nummer trykt på pladeomslaget. 

Det engelske The Telegraph (telegraph.co.uk) viste i juni 2009 en liste over sjældne og dyre plader. Og her var et sjældent eksemplar af det hvide album sat til 5000 - 7000+ engelske pund. 

Men der findes naturligvis også eksport eksemplarer udgivet på plademærket Parlophone, der kan fås for 800 - 1000 engelske pund, ligesom pladen sagtens kan findes i billige udgaver, hvor alle kan være med. 

Det kan også være godt at have en sjælden jazzplade med danske Jazz Quintet 60 i sin samling, som på en god dag kan indbringe fra 2000 kr. og opad - alt efter kvaliteten. 
Eller en sjælden og dyr amerikansk blues plade med Robert Johnson fra 1930'erne eller en punk-plade eller Jimi Hendrix på plademærket Track eller nogle af de dyre tryk med Pink Floyd.

Også danske udgivelser kan være en del penge værd. 
Hvad med en dyr og efterspurgt plade med danske Moses til 800 - 1200 euro, Hurdy Gurdy til 2000 - 3000 kr., Culpeper's Orchard til 2000 - 3500 kr., Thors Hammer 800+ euro, Ashtrays 800+ euro, Den gamle mand og havet til f.eks. 600 euro, Blast Furnace til ca. 500 euro, en single med Steppeulvene Du skal ud, hvor du ikke kan bunde til 500 euro, og der er også Jesper og Joachim, Pan osv. osv., der kan indbringe et 4-cifret beløb, hvis pladen er pæn og velholdt. 

Priser går op og ned, og siden de nævnte priser blev noteret, kan der være sket meget, så hæng dig ikke i de nævnte priseksempler. Du kan sagtens have set nogle af de ovennævnte plader til både højere og lavere priser.
Priserne er alene nævnt for at vise, at plader sagtens kan være mange penge værd, og de kan ligesom aktiekurserne gå op og ned. Nogle hurtigere end andre.

Og som nævnt tidligere. Husk at tjekke hvilken udgivelse, der er tale om. Nogle af de dyre plader er siden blevet genoptrykt, og disse kan fås til - eller tæt på - normal prisen for en ny plade.

 

 

Langt de fleste plader er ikke nogen guldgrube

Efter alle de høje priser, er det vigtigt at få sagt, at langt de fleste plader ikke er nogen guldgrube - målt enkeltvis, men hvis du har en stor velholdt pladesamling, så kan den jo samlet set godt give dig et beløb, der gør det interessant for dig at bruge lidt tid på at sælge den.

Og fokuserer vi lidt på selve musikken, så er det jo ikke sådan, at jo dyrere pladen er, jo bedre er musikken. Sådan spiller klaveret ikke per automatik.

Der findes mange grupper og solister, hvis pladeudgivelser aldrig har opnået status som sjældne og dyre. Men derfor kan musikken jo sagten være i top.

 

 

Lad dem ikke plukke i din pladesamling

Det kan tage noget tid at sælge pladerne enkeltvis, og vil du bare gerne af med hele samlingen i en fart, så kan du som nævnte tidligere sælge til opkøberne.

Når du sælger på denne måde, skal du ikke forvente at få topprisen, da opkøberne beregner sig noget at for arbejdet med at sælge pladerne videre til slutbrugerne.

Men der er et råd, der kan være godt at have i tankerne, hvis en opkøber kommer forbi og kigger i din musiksamling.
Lad dem ikke plukke.

Nogle opkøbere vil gerne have lov til at plukke i samlingen. Du må overveje, om det er en god ide. For hvad så med resten, hvis perlerne i samlingen er væk. Plukket ud.

Vil der fortsat være interesse for resterne hos køberne?

Og hvad betyder det for den samlede pris, du ender med at få?

Og husk at hvis samlingen skal splittes op, så kan du SELV gøre det, når du præsenterer din samling til salg på nettet over for opkøbere i hele verden.


Se også:

 

 

Music Collector
Marts 2017